Terug naar het overzicht

Wat doet kleur in je interieur met jou?

Kleur geeft levendigheid aan de ruimtes je huis. Kleur kan iets uitlichten en zelfs wegmoffelen. Wat doet kleur in je interieur met jou? Kleur in je interieur is een krachtig gereedschap en als je het goed gebruikt kun je er iets groots mee bereiken in je interieur. Maar hoe kies je de juiste kleur en wat doet kleur voor jou?

Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner doen lijken. Lichte en koele kleuren zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Een intieme sfeer creëren je door een combinatie van donkere en warme kleuren toe te passen. Kleur ook effect op je humeur en je creativiteit. Bedenk voordat je kleuren gaat kiezen waar je blij van wordt als je thuis komt. Donkere kleuren zijn aantrekkelijk in de winter en koude maanden maar wordt je er in de zomer ook vrolijk van?

Hulp nodig voor kleur in je interieur? Of zelf aan de slag…

Onderstaande informatie helpt je vast al lekker op weg in je interieur. Toch is het een overweging waard om hier hulp bij te zoeken. Wat werkt voor jou en wat past bij wat je wil uitstralen. Weet in ieder geval dat Nuevo Interior Design in Twello je hierbij kan helpen.

Laten we de effecten van kleuren eens voor je op een rijtje zetten:

ROOD

Rood straalt kracht en actie uit. Het is de kleur van passie, energie, vuur en levenskracht. Met rood creëer je een warme uitstraling maar het is ook een kleur die aanzet tot actie, in beweging komen. Gebruik rood dus niet teveel want dat kan onrust en vermoeidheid opwekken. Rood kan heel mooi zijn maar voor deze kleur geldt; overdaad schaad.

GEEL

Geel is vrolijk, zonnig en sprankelend. Het geeft letterlijk energie. Geel is ook een kleur die er om bekend staat mensen vrolijk te maken. Geel laat zonlicht dat binnenvalt reflecteren. Geel is dus bijzonder geschikt als accentkleur in de hal, kinderkamer of om een donkere kamer mee op te fleuren.

ORANJE

De mengkleur tussen rood en geel, staat voor stimulering van het brein en de eetlust. Oranje is een aandachttrekkende kleur die warmte en enthousiasme uitstraalt. De warme kleur staat voor vrolijkheid, optimisme, plezier, kracht, energie, aandacht, beweging, creativiteit, speelsheid en toegankelijkheid. Naast al deze eigenschappen is oranje ook een spirituele kleur en kan in al haar schakeringen in bijna alle ruimtes een succes zijn.

GROEN

Groen is de kleur de ontspanning, evenwicht en verzachting. Het geeft nieuwe kracht en energie. Het is een harmonieuze kleur die eigenlijk geschikt is voor elke kamer in huis. Een combinatie van verschillende groentinten uit een kleurenpalet geven een harmonieuze en rustige uitstraling.

BLAUW

Het beeld van een blauwe lucht of de zee geeft een ruimtelijk en fris gevoel. De koele kleur brengt balans in ons hoofd. Blauw staat voor inspiratie en intuïtie en is erg geschikt voor een werk- of slaapkamer. Door het ontbreken van de kleur rood in blauw, is deze misschien minder geschikt voor de woonkamer. De toepassing van blauw kan als kil worden ervaren in de ruimte waarin je ontspant. Combineer gerust verschillende blauwtinten of voeg er een warme kleur aan toe.

PAARS

De kleur paars oogt mysterieus en symboliseert spiritualiteit, verandering en diepgang. Deze kleur in je interieur is een goede kleur voor een stilteruimtes of een studeerkamer. Paars is geen eenvoudige kleur. Door paars te combineren met warme aardse, lichte tinten en natuurlijke materialen materialen zoals hout kan paars een warm en spannend beeld geven. 

BRUIN

Bruin is tijdloos en neutraal en zal niet snel vervelen. De kleur bruin geeft een gevoel van veiligheid, duurzaamheid, stabiliteit en comfort. Ideaal voor bijna alle ruimtes in huis. Bruin en beige kleuren kennen oneindig veel schakeringen. Omdat bruin samengesteld wordt uit verschillende kleuren is het makkelijk te combineren. Bruin geeft een mooi effect door te combineren met wit en draagt bij aan een kalme stabiele sfeer en gemoed.

ROZE

Roze is de kleur van vrouwelijkheid en zorgt voor kalmte en verzachting. Roze kleur in je interieur is ook een zoete, lieve kleur die bijdraagt aan harmonie en verbondenheid. Natuurlijk is roze helemaal geschikt voor een dromerige meisjeskamer maar kan ook in combinatie met de juiste kleuren heel geschikt zijn voor woon en slaapkamer.

ZWART EN WIT

Te veel zwart in huis kan bijdragen aan een somber gevoel. Gebruik dus nooit alleen maar zwart. Zwart absorbeert ook warmte en is daarmee als accent prima te gebruiken. Zwart kan er ook voor zorgen dat een ruimte kleiner voelt dan dat hij is. Een gewaagde kleur voor op de wand maar erg geliefd.

Wit daarentegen is de kleur van de ruimtelijkheid waarheid en puurheid. Wit is kalm, fris, dynamisch en bevorderlijk voor de creativiteit. Wit geeft licht en laat een ruimte groter lijken. Een donkere ruimte licht op met de kleur wit op de muren. Let wel op met te veel wit, het kan ook kil clean ogen waardoor het thuisgevoel.

Wil jij een goed kleuradvies voor je nieuwe interieur? Overweeg dan om een kleurenplan te laten maken. Nuevo Interior Design helpt bedrijven en particulieren met het maken van een interieurplan op maat in alle fases van een verbouwing of nieuwbouw. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar het overzicht