Terug naar het overzicht

Inspiratie voor het inrichten van kinderkamers

De tijd van roze prinsessen kamers of blauwe auto’s op de muur is allang verleden tijd als het gaat om kinderkamers. Bij het inrichten van een (nieuw) huis gaat het ontwerp vaak verder dan alleen de woonkamer. Ik zie steeds vaker dat bewoners eenheid willen in het gehele huis. Dat bijvoorbeeld de lichte, natuurlijke elementen ook terugkomen in de badkamer en slaapkamer. En dus niet te vergeten de kinderkamers. Ook deze krijgen meer aandacht en worden steeds vaker stijlvolle ruimtes.

Ontwerp kinderkamer

Kinderkamers zijn er in alle maten en vormen. Daarnaast groeien kinderen snel en veranderen de behoefte voor de ruimte elke paar jaar. Daar waar een baby voldoende heeft aan een ledikant en commode, wil een actieve peuter/kleuter kunnen spelen en moet een puber huiswerk kunnen maken maar tegelijkertijd ook kunnen chillen. Het ontwerpen van een kinderkamer kan dus best een uitdaging zijn, omdat je moet zorgen voor voldoende functionaliteit, opslagruimte en speel/chill ruimte.

Stijlvolle babykamer

Onlangs ben ik betrokken geweest bij een bijzonder en persoonlijk project. Namelijk de babykamer bij mijn dochter. Eerder schreef ik al dat een baby niet veel nodig heeft en tegelijkertijd heb je als (nieuwe) ouders ongelooflijk veel nieuwe (of tweedehands) spullen voor een baby. Daarom is voldoende opbergruimte een must. Voor deze babykamer was de wens om een ledikant, commode en een kast in de kamer te plaatsen. Het is een fijne, rechthoekige ruimte met een raam waardoor de plaatsing van de lichte meubels een natuurlijke verdeling hebben gekregen.

Naast opbergruimte is licht ook belangrijk. Naast goede verlichting voor overdag is het des te belangrijk om te kijken naar zachte, sfeerverlichting voor de avond/nachtvoedingen bijvoorbeeld. Ook daar is in deze kamer rekening meegehouden. We hebben gekozen voor een sfeervolle lampenkap die het licht mooi verspreid. Je kan voor een babykamer heel goed naar “volwassen”. accesoires kijken. Denk aan een mooie vaas, spiegel of vloerkleed. Door bijvoorbeeld een kinderposter, knuffels en in dit geval een prachtige muurschildering van dieren creëer je een persoonlijk tintje en maak je het een echte baby/kinderkamer.

Een echte meidenkamer

Voor een ander project was de dochter van het gezin echt toe aan een “echte meidenkamer”. Het is een prachtige lange ruimte met daarbij over de breedte een raam wat de ruimte lekker licht maakt. Tegelijkertijd waren er maar 2 muren om meubels te plaatsen, met het risico dat het heel smal en vol zou lijken. Nuevo-Interiordesign heeft voor dit ontwerp een nieuwe indeling gemaakt, een kleurplan, meubelplan en de afstyling verzorgd. Het was een leuke uitdaging om verschillende functionaliteiten samen te brengen, een lekkere speel-en zit plek, genoeg opbergruimte en een fijne slaapplek. Door meubeltjes op maat te maken hebben we de ruimte zo optimaal mogelijk benut. Door het gebruik van diverse roze/paars pasteltinten is het een echte meidenkamer geworden waar ze nog vele jaren plezier van gaat hebben.

Tips voor het inrichten van een kinderkamer

Hierbij enkele tips om rekening mee te houden bij het inrichten van een kinderkamer:

  • Voldoende opbergruimte is essentieel in een kinderkamer. Kies voor functionele meubels zoals kasten, ladekasten en planken waar speelgoed, boeken en kleding gemakkelijk kunnen worden opgeborgen.
  • Ook binnen interieur wordt duurzaamheid steeds belangrijker! Kinderen kunnen behoorlijk actief zijn, dus kies materialen en meubels die duurzaam en gemakkelijk schoon te maken zijn. Overweeg ook om meubels te kiezen die meegroeien met het kind, zodat je niet te snel hoeft te vervangen.
  • Kies een kleurenschema en thema dat past bij de interesses van het kind. Felle kleuren kunnen stimulerend zijn, terwijl zachtere tinten rustgevend kunnen werken. Overweeg ook om muurschilderingen, behang of decoratieve stickers toe te voegen om de kamer levendiger te maken.
  • Zorg voor voldoende vloerruimte waar kinderen kunnen spelen en kies eventueel voor een zacht vloerkleed. Creëer hoekjes voor verschillende activiteiten, zoals lezen, tekenen of bouwen, met bijpassende meubels en accessoires.
  • Zorg voor voldoende natuurlijk licht overdag. Maar houd ook zeker rekening met de avond. Zo is zachte verlichting fijn voor bij het naar bed gaan en is verduisterende raamdecoratie praktisch en fijn voor als de kinderen slapen. Zeker tijdens zomeravonden/nachten of als ze vroeg wakker worden van licht!

Benieuwd naar de opties van Nuevo-Interiordesign voor een kinderkamer ontwerp? Bekijk onze website https://www.nuevo-interiordesign.nl of kom langs in de Nuevo-Interiordesign interieurstudio en winkel in Twello.

Lieve groet, Anita

Tags

Terug naar het overzicht