Terug naar het overzicht

“Het belang van goed licht”

Na alle gezelligheid in december is januari vaak een lange, donkere en koude wintermaand. De woonkamer voelt leeg nadat de kerstboom weg is en voor vele start het normale ritme weer, met eventueel goede voornemens.

Tijdens de donkere wintermaanden zien we weinig daglicht en is verlichting in huis van groot belang! Licht is allang niet meer functioneel in een nieuw interieurontwerp. Goede verlichting helpt, zeker in de wintermaanden, om sfeer in je interieur te brengen.

Het is belangrijk dat een ruimte altijd beschikt over een goede basisverlichting. Dat wordt aangevuld met sfeerverlichting, functionele en gerichte verlichting. Een lichtplan laat je nadenken over de functies in een ruimte en het licht dat daarbij hoort. Door vroegtijdig een lichtplan bij een verbouwing te betrekken zorg je voor optimaal geplaatste aansluitingen.

Vanuit de basis is het belangrijk om te denken hoe je een ruimte binnen komt en welke verlichting je het eerst aanzet.  Daarnaast bekijk je waar grote meubels komen te staan om hierbij functionele verlichting te plaatsen, zoals een fijne leeslamp naast een lekkere fauteuil. Heb je een mooie eyecatcher in huis in de vorm van kunst? Dan kan gerichte verlichting dit prachtig en subtiel uitlichten voor nog meer sfeer.

Na het uitdenken waar de lichtpunten in het interieur komen is het tijd om het typen verlichting te bepalen. De diversiteit in verlichting is tegenwoordig groot! Van klassieke plafonnieres, tot industriële staande lampen en hanglampen die een ware  statement piece zijn in een grote ruimte.

Door verlichting op verschillende niveaus in huis aan te brengen creëer je sfeer. Ook kan verlichting een ruimte optisch vergroten. Kies hierbij voor indirecte verlichting door het licht van de lamp te laten weerkaatsen via de muur of het plafond, dit geeft namelijk een gevoel van ruimte.

Januari mag dan buiten koud en donker zijn, binnen kan je met verlichting een fijne en warme sfeer creëren. 

Lieve creatieve groet ,Anita

Terug naar het overzicht